e(ko) magazin

Domač
pirin polnozrnat kruh

Peka domačega kruha, kot so to počele naše mame in babice, je čudovit družinski ritual, ki naš dom napolni s toplino in simbolizira srečo ter izobilje.

Namesto da svoji družini postrežete z industrijsko pripravljenim kruhom, ki vsebuje številne aditive, zaradi katerih je bolj mehek, sočen in obstojen, pa tudi velike količine soli (analiza Zveze potrošnikov Slovenije leta 2007 je pokazala, da le tretjina vseh kruhov ustreza smernicam varnih količin soli v živilih), povsem preprosto in hitro kruh pripravite kar sami doma iz prvovrstnih sestavin.

Zakaj pira namesto pšenice?

V receptu smo uporabili pirino moko iz ekološke pridelave, ki je zdravju prijaznejša od pšenične moke. V preteklih desetletjih se je namreč pšenica, kot so jo jedli naši predniki, zaradi masovne proizvodnje in želje po večjem pridelku in zaslužku, spremenila do neprepoznavnosti. Tako je tudi njen genetski zapis povsem drugačen, kot je bil nekoč, naše telo pa zato ni kos prebavi sodobne pšenice in številni opažajo netoleranco ali celo alergične reakcije ob zaužitju pšeničnih izdelkov.

pirin kruh

Medtem pira že tisočletja ostaja skorajda nespremenjena in ohranja svojo izvorno hranilno vrednost, naša telesa pa jo tako prepoznavajo in so bolje opremljena za njeno prebavo. Čeprav pira vsebuje gluten, je ta vodotopen in se razgradi na vročini ter ob močnem mešanju (zato v izogib krhkemu kruhu ne pretiravamo z mešanjem, kot smo tega navajeni pri pšeničnih kruhih), prav tako pa se razgradi med žvečenjem in ob stiku s prebavnimi encimi. Pira je odpornejša na škodljivce in bolezni kot pšenica, zato pri njeni vzgoji uporabljajo precej manj škodljivih kemikalij.

Zakaj nam bela moka škodi?

Bela moka je oropana vseh hranil, torej vitaminov in mineralov, ki so sicer prisotni v moki, mleti iz celih zrn, zato je bela moka dejansko le še posebna oblika sladkorja oziroma škroba. V postopku se poleg drugih hranil izgubi kar 80% železa, do 80% vitamina B, skoraj ves vitamin E, 98% magnezija in polovica kalcija. Kot da to ni dovolj, so moke pogosto dodatno beljene s kemikalijami, kot je klor, ki so seveda škodljive za naše zdravje.

Takšna osiromašena moka povzroči hitre skoke krvnega sladkorja, je težko prebavljiva, naše telo pa za njeno prebavo nujne vitamine črpa kar iz lastnih zalog, ki jih sicer potrebuje za ohranjanje zdravega delovanja celic in organov.

pirin kruh

Domač pirin kruh

Potrebujete:

  • 500g pirine moke iz ekološke pridelave
  • 350g vode
  • tretjino kvasa (lahko ga nadomestite z vinskim kamnom)
  • žličko in pol himalajske soli
  • tretjino žličke sladkorja (za vzhajanje kvasa)

V posodo nasujte moko in na sredini naredite jamico, kamor vlijete 100g tople vode, nadrobite kvas in dodate sladkor. Pustite stati 5 do 10 minut, da se kvas aktivira ter dodate preostalo vodo in sol. Nežno zmešajte in zamesite v kepo, ki bo ostala rahlo lepljiva, saj mora biti testo bolj mokro kot pri klasični beli pšenični moki.

Testo pustite vzhajati pol ure in ga preložite v pekač. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija, medtem pa naj kruh ponovno nežno vzhaja. Ko je pečica segreta, vanjo položite pekač in pecite 40 minut.