e(ko) magazin

Kako
pripravimo japonsko kavo

  • Nahajate se tukaj
  • Domov
  • Recepti
  • Kako pripravimo japonsko kavo

Priprava kave s Hario V60 izhaja z Japonske, zato se pogosto imenuje Japonska kava. Medtem ko so Japonci tisti, ki so zakrivili obsesijo s t.i. kapljano kavo (drip coffee), pa je ta hitro pridobila navdušence po vsem svetu in jo danes pripravljajo tudi najboljše bariste na planetu.

Hario V60

Z V60 boste preprosto pripravili vrhunsko kavo kar v lastni kuhinji – brez dragih aparatov a s polno aromo. Rezultat pri tovrstni pripravi je dolga, a izjemno okusna kava, z bogatejšo aromo kot turška kava in brez usedline, ki daje napitku neprijetno grenkobo. Nikoli ne bo prežgana, dala pa vam bo popoln nadzor nad intenzivnostjo in ostrostjo okusa.

V60 je neke vrste lijak s posebnimi spiralnimi rebri in utori, ki tečejo pod kotom 60 stopinj in tako omogočajo ravno prav hiter pretok vode skozi filter, ki smo ga vanj namestili. Voda zaradi te specifične oblike teče po obeh straneh filtra in s tem omogoča ekstrakcijo kave tako z dna kot strani.

Pri pripravi bodite avanturistični, eksperimentirajte in okušajte, da boste našli svojo aromo. V osnovi naj bi priprava izgledala tako:

1. korak:

V60 položite na skodelico ali vrček in vanj položite papirnat filter. Filter sperite s skoraj vrelo vodo, s čimer segrejete vrček in sperete okus po papirju. Vodo zavrzite, V60 pa položite nazaj na posodo s filtrom vred.

2. korak

Odtehtajte 20 gramov kave v filter mletju (približno dve žlici) v papirnat filter. Nežno potresite, da kavo poravnate.

3. korak

Vodo zavrite, nato pa počakajte 45 do 60 sekund, da se le kanček ohladi. Približno 30 mililitrov vode prelijte v sredino kavnih zrn in počakajte 30 sekund, da kava vpije zrna in ‘zacveti’.

4. korak

Z vrčkom z ozkim in natančnim izlivnikom počasi pričnite prelivati kavo, spiralno od sredine proti zunanjim robovom, a pazite, da vode ne polijete neposredno na filter. Filter naj bo ves čas prelivanja poln do dveh tretjin, dokler ga niste prelili s približno tremi decilitri vode.

S takšno količino kave in vode naj bi prelivanje trajalo 2 minuti. Ko ste zaključili s pomirjevalnim ritualom priprave tovrstne ‘analogne’ kave, sedite in se sprostite ob srkanju aromatičnega napitka, ki vas bo vedno znova navdušil.

 

NAKUP: