e(ko) magazin

Presne Mars
tablice za dobro voljo

 • Nahajate se tukaj
 • Domov
 • Recepti
 • Presne Mars tablice za dobro voljo

Kot vsaka običajna ženska, sem tudi jaz zasvojena z vsem, kar je sladko – če pa je povrh vsega še čokoladno in kremno, bo najverjetneje izginilo v nekaj minutah. 

A nekaj let nazaj je moja razvada s tablico čokolade na dan pričela povzročati prve opazne zdravstvene težave, za katere danes vem, da so bile pravi blagoslov. Ko sem prvič opazila, kako drastično se moje zdravje izboljša takoj, ko preneham uživati sladkor, sem dobila zagon, da se spopadem s svojo zasvojenostjo s sladkorjem in povsem spremenim svoje prehranjevalne navade. Pričela sem raziskovati hrano in se zaljubila v svoje ’artisan’ kreacije, sčasoma pa celo odprla lastno kavarnico, v kateri smo ponudili alternative ljudem z različnimi prehrambenimi omejitvami.

Toda moja sladkosnednost je ostala in vsake toliko ji privoščim nekaj veselja s prav posebnimi posladki – brez sladkorja, seveda. Obožujem veganske, presne in polnovredne sladice, ki jih pripravljam v svoji kuhinji. Pri tem skušam uporabiti čim bolj raznolik izbor sladil (nekatera vsebujejo ogromno fruktoze, ki je lahko v prekomernih količinah celo bolj škodljiva od sladkorja) in dodati superživila.

Veliko mojih najljubših posladkov lahko hranimo v zamrzovalniku in jih odtalimo, ko se nam zahoče nekaj sladkega. Tudi moje presne Mars tablice za dobro voljo

presne Mars tablice za dobro voljo

Zakaj za dobro voljo?

Te Mars tablice so polne hranil in vsebujejo številne sestavine, ki bi jih lahko uvrstili med superživila. Hkrati so tudi prave bombice afrodiziaka, khm, khm.

 • Maca – maca ima številne pozitivne učinke na zdravje, tako recimo uravnava hormone ter odpravlja simptome PMSa in menopavze ter prebuja naš libido, hkrati pa nas napolni z energijo in izboljša našo vzdržljivost. Maca nam prav tako pomaga pri boju z depresijo in tesnobo ter izostri spomin. 
 • Presni kakav – z obilico antioksidantov (okoli 20-krat več, kot jih vsebujejo borovnice) ima kakav skorajda nadnaravne moči pri varovanju naših teles pred oksidativnim stresom, niža holesterol, preprečuje bolezni srca in celo nastanek raka. Najboljše pa je, da izboljšuje naše razpoloženje in nam pomaga pri spopadanju s stresom in depresijo.
 • Kokosovo olje – kokosovo olje bi moralo biti del naše vsakodnevne prehrane, saj nas učinkovito varuje pred bakterijami in virusi ter nam pomaga ohranjati zdravo telesno težo.
Presne Mars tablice za dobro voljo
Natisni
Čas priprave
20 min
Čas priprave
20 min
Čokoladna plast
 1. 2/3 skodelice namočenih indijskih oreščkov
 2. ¼ skodelice deviškega kokosovega olja
 3. ¼ skodelice javorjevega sirupa
 4. 2 žlici kokosovega mleka
 5. 2 žlici rožičeve moke
 6. 2 žlici presnega kakava v prahu
 7. 1 žlička mace
 8. ¼ žličke vanilije
 9. ščepec soli
Karamelna plast
 1. 2/3 skodelice namočenih datljev
 2. ¼ skodelice kokosovega olja
 3. 3 žličke javorjevega sirupa
 4. ščepec vanilije
 5. ščepec soli
Čokolada
 1. 1 skodelica kakavovega masla
 2. 2/3 skodelice presnega kakava
 3. 1/3 skodelice javorjevega sirupa
Za čokoladno plast
 1. Zblendajte vse sestavine z izjemo kokosovega olja
 2. Dodajte kokosovo olje in ponovno zblendajte
 3. Razgrnite debelo plast mase po papirju za peko in postavite v zamrzovalnik, da postane čvrsta
Za karamelno plast
 1. Zblendajte vse sestavine z izjemo kokosovega olja
 2. Dodajte kokosovo olje in ponovno zblendajte
 3. Razgrnite karamelo po ohlajeni čokoladni plasti in ponovno ohladite, dokler ni masa dovolj trda, da jo razrežete v rezine
 4. Rezine postavite nazaj v zamrzovalnik, da bodo povsem trde in jih boste z lahkoto oblekli v čokolado
Za čokoladni preliv
 1. Stopite kakavovo maslo nad vodeno kopeljo in dodajte kakav
 2. Mešajte, dokler se kakav povsem ne raztopi, nato dodajte javorjev sirup
 3. Če želite, da je čokolada temperirana (se ne topi, ko jo primemo v roke, z lepim sijajem in lomljivostjo), zmes najprej segrejte na 46 stopinj, nato hitro ohladite na 29 stopinj in ponovno segrejte na 32 stopinj.
 4. Tablice prelijte s čokolado, ki se bo zaradi hladne osnove skoraj nemudoma strdila.
Ekobutik novičke http://blog.ekobutik.si/