e(ko) magazin

  • Mineralna ličila

Sestavine mineralnih ličil,
ki se jim je bolje izogniti

  • Nahajate se tukaj
  • Domov
  • Lepota
  • Sestavine mineralnih ličil, ki se jim je bolje izogniti

Prednosti mineralnih ličil so izjemne, saj ta vsebujejo le naravne minerale, zaradi česar lahko naša koža pod takšnimi ličili diha, obenem pa so primerna tudi za najbolj občutljive tipe kože in nam nudijo nežno naravno UV zaščito.

Kljub temu pa se lahko za nazivom ‘mineralna ličila’ skrivajo tudi manj kakovostni izdelki, ki vsebujejo nezaželene sestavine, ki lahko kožo dražijo, so toksične ali pa komedogene (mašijo pore). Da bi izbrali pristna in varna mineralna ličila, pred nakupom preverimo seznam sestavin v izdelku, pri čemer se izognemo sledečim nepridipravom:

[list icon=”icon: thumbs-down-alt” icon_color=”#de116b”]
  • Talc – pogosto uporabljeno ceneno polnilo v mineralnih ličilih. Gre za magnezijev silikat v prahu, ki je po sestavi soroden azbestu in je kot tak lahko škodljiv ter po nekaterih raziskavah celo povzroča raztezanje sten por.
  • Bismuth Oxychloride (bizmut oksiklorid) – mineral, ki se nahaja v številnih običajnih kozmetičnih izdelkih. Je stranski produkt pri predelavi svinca in bakra ter se uporablja kot ceneno polnilo. Lahko draži kožo in povzroča srbečico, izpuščaje in celo cistične akne.
  • Sintetična barvila – čeprav bi lahko bila mineralna ličila obarvana zgolj z ustreznimi minerali, nekateri proizvajalci v želji po znižanju stroškov uporabljajo cenena umetna barvila, ki so na seznamu sestavin označena s kraticama FD&C ali D&C, barvo in številko (primer: FD&C Red NO. 6). Tovrstna barvila niso naravna in so lahko kancerogena.
  • Konzervansi – minerali so sami po sebi obstojni, zato ne potrebujejo konzervansov. Že sama prisotnost slednjih namiguje, da izdelek ni 100% mineralen, poleg tega pa konzervanse povezujemo tudi z alergijami in celo rakavimi obolenji. Najpogostejši konzervansi so parabeni, ki se jim vedno izognemo v velikem krogu.
  • Nano delci – minerali v nano obliki se lahko potencialno preko kože absorbirajo v krvni obtok, čeprav so številne raziskave to teorijo tudi zavrgle.
[/list]

Mineralna ličila Lily Lolo ne vsebujejo nobene od zgoraj naštetih sestavin in so 100% naravna. Ne vsebujejo škodljivih kemikalij, nano delcev, parabenov, bismuthovega oxychlorida, talca, sintetičnih barvil, polnil in arom, niso testirana na živalih, večina izdelkov pa je tudi veganskih.

Ko smo v dvomih glede kozmetičnih sestavin, se lahko po več podatkov o njihovi varnosti obrnemo na spletni iskalnik Skin Deep, ki sestavine razvršča glede na njihovo varnostno oceno (1 je najboljša ocena).