e(ko) magazin

Stres
v kitajski medicini

Stres na nas preži na vsakem koraku in je pomemben faktor pri nastanku številnih bolezni, pa tudi negativne energije v naših vsakdanjih odnosih. 

V tradicionalni kitajski medicini stres vpliva na pretok življenjske energije či, s tem pa onemogoči pravilno delovanje vranice in jeter, kar vodi v številna obolenja in prezgodnje staranje, pogosto pa je tudi razlog za navidezno nepojasnjeno pridobivanje telesne teže.

Jetra

Zaradi stresa se v jetrih nabirajo toksini, prav tako pa se občutno zmanjša zmožnost telesa, da se razstruplja. Vse to vodi v kopico navidezno nepovezanih zdravstvenih težav. Eden izmed simptomov je izpadanje las, pojavita pa se tudi jeza in visok krvni pritisk. Stagnacija čija v jetrih je lahko tudi vzrok za stiskanje zob, zaradi česar se lahko pojavljajo glavoboli. Jetrni meridian v kitajski medicini povezujemo tudi z ženskimi dojkami in maternico, zato lahko stres preko jeter privede do tvorb v dojkah ali pa povzroča menstrualne težave, PMS in ciste na maternici.

Kri

Ker jetra svoje funkcije razstrupljanja ne opravljajo dovolj učinkovito, toksini ostajajo v krvi in jo zakisajo, s tem pa zakisajo naše celotno telo.

Vranica

Zaradi oslabljenega delovanja jeter je posebej na udaru vranica, kar vodi do večine sodobnih zdravstvenih težav. Težave z vranico se kažejo z nekoliko manj ognjenim, a nič manj težavnim čustvom – skrbjo. Pogosta težava pri ljudeh s problemi z vranico je tako premlevanje vsakodnevnih težav in skrbi. 

Ko je oslabljena vranica, je oslabljena naša presnova – ker naše telo iz hrane ne zmore vsrkati zadostne količine hranil pa smo nenehno izčrpani ali celo slabokrvni. Ker v kitajski medicini vranico povezujemo s presnovo, lahko takšna oslabljena presnova privede do povišanja holesterola ali diabetesa, v manj ekstremnih primerih pa do zastajanja tekočine v mišicah in nenehne želje po sladkem.

tulsi

Spopadanje s stresom

S stresom se moramo spopasti z vsem razpoložljivim orožjem:

  • Odpravljanje povzročiteljev stresa – kolikor je to le možno, se izognemo stresnim situacijam in sebe postavimo na prvo mesto.
  • Vadba – vadba, tako umirjena joga kot sproščen ples, prispeva k sprostitvi in dobremu počutju.
  • Akupunktura – Akupunktura lahko odpravi preobčutljivost na stres, pa tudi odpravi že nastale zdravstvene in energetske težave, ki so posledica stresa. 
  • Zelišča in prehrambena dopolnila – odpornost na stres izboljšujemo s tako imenovanimi adaptogeni. V ajurvedi za izjemno cenjena adaptogena veljata ašvaganda in tulsi, ki ju uživamo kot prehrambeno dopolnilo ali pripravljamo kot čaj.