e(ko) magazin

Težave z
ogrci in mozolji? Odpovejte se mleku!

  • Nahajate se tukaj
  • Domov
  • Lepota
  • Težave z ogrci in mozolji? Odpovejte se mleku!

Živite sorazmerno zdravo, se izogibate nezdravi, sladki in predelani hrani, kožo skrbno negujete z nežnimi naravnimi izdelki, pa se vas ogrci in mozolji oklepajo z vsemi močmi? Raziskave, pa tudi izkušnje tistih, ki so izboljšanje videli na lastni koži, kažejo, da je lahko za nečisto kožo krivo nič drugega kot mleko.

Ogrci in mozolji se lahko pojavijo tako pri najstnikih, kot pri odraslih, pogosto pa niso omejeni le na obraz in se zelo radi razbohotijo tudi po hrbtu ali drugih predelih telesa. Čeprav so se raziskave pogosto omejevale le na mlajšo populacijo, pa je danes jasno, da mleko vse do starosti igra pomembno vlogo pri nastanku nečistoč.

Mleko povzroča izločanje sebuma

Ker mleko vsebuje hormone, namenjene teličkom za zdravo rast, slednji vplivajo tudi na naša telesa. Tako ti zaužiti hormoni, predhodniki dihidrotestosterona (DHT) koži sporočijo, da naj prične z izločanjem sebuma, stanje pa le še poslabša dejstvo, da naše pore že vsebujejo encime, ki predhodnike DHT spremenijo v slednjega, ki je eden glavnih povzročiteljev aken.

Tukaj so še močni rastni hormoni, ki spodbujajo teličkovo rast. Mleko vsebuje inzulinu podoben IGF-1, ki spodbuja nastanek sebuma in pospešuje rast kožnih celic, ki nato tudi odmirajo hitreje in se nabirajo v naših porah, prav tako pa je zaradi tega pospešeno staranje kože. Naj dodamo še, da vsaka povišana raven inzulina pospešuje nastanek aken, zato dodajanje inzulinu sorodnega IGF-1 stanje občutno poslabša.

Pouring milk in the glass on the background of nature.

Mleko in vnetje

Vnetni procesi spremenijo zaprte pore v velike, rdeče in boleče mozolje, saj se koža na ta način odziva na škodljivce. Mleko vsebuje številne herbicide, pesticide, dioksin, antibiotike, kri, iztrebke, bakterije in viruse, pred katerimi nas z mozolji skuša zaščititi naša koža (bolje, da se ne poglabljamo v to, kaj se dogaja v notranjosti našega organizma).

Vnetja so tudi reakcija na alergije in alergija na mleko je ena najpogostejših, predvsem, če je to homogenizirano. Alergije namreč povzročajo beljakovine, shranjene v večjih maščobnih kroglicah, ki se skozi proces homogenizacije preoblikujejo v veliko manjše kroglice, ki mnogo lažje prodirajo v naš krvni obtok ter tako naša telesa izpostavijo veliko več alergenom.

Omejevanje mleka in pravilna nega

Da očistite svojo kožo, boste morali več tednov, če ne mesecev, vztrajati na dieti brez vseh mlečnih izdelkov. Poleg tega je izjemno pomembna pravilna nega kože, ki omogoča odstranjevanje nečistoč in odmrlih kožnih celic ter kožo hrani z antioksidanti:

Dnevna nega:

Tedenska nega: