e(ko) magazin

Umazane
skrivnosti visokih zaščitnih faktorjev

  • krema za sončenje
  • Nahajate se tukaj
  • Domov
  • Lepota
  • Umazane skrivnosti visokih zaščitnih faktorjev

Splošno prepričanje, da nas višji zaščitni faktor pri kremah za sončenje tudi sorazmerno bolj varuje pred sončnimi opeklinami, je zmotno in lahko celo škodljivo.

V teoriji bi naj krema z zaščitnim faktorjem 100 kožo pred soncem ščitila kar 100-krat dlje, kot če slednje ne bi uporabili, kar pomeni, da bi lahko bila oseba, katere koža pordeči po pol ure na soncu, temu izpostavljena kar 50 ur. Na veliko razočaranje ljubiteljev taktičnega preobračanja in nastavljanja sončnim žarkom, pa se teorija bistveno razlikuje od prakse.

Predstavljamo 4 argumente proti uporabi krem za sončenje z zaščitnim faktorjem, višjim od 50, kot jih navaja EWG (Environmental Workig Group):

  1. Zaščita pred opeklinami se povečuje le za odtenek – na žalost z uporabo kreme z ZF100 ne boste podvojili zaščite v primerjavi s kremo z ZF50, saj že zadnja učinkovito izniči 98 odstotkov UV žarkov, ki povzročajo opekline. Krema z ZF100 jih izniči 99%, zato ste svojo zaščito povečali le za en odstotek.
  2. Slabo ravnovesje in varljiva zaščita – zaščitni faktor nam pove, koliko UVB žarkov bo krema izničila, ne pa tudi, kakšen učinek ima ta na UVA žarke. Medtem ko UVB žarki povzročajo opekline in spremembe na koži, ki niso maligne, pa UVA žarki prodrejo globlje v kožo in povzročajo nevarne oblike raka. Četudi nanašate ZF50, to še ne pomeni, da ste zaščiteni tudi pred UVA žarki in posledično hudimi poškodbami kože, hkrati pa boste najbrž soncu izpostavljeni še dlje, saj ne boste pravočasno opazili pordečitve kože, pred katero vas ščiti zaščitni faktor.
  3. Napačna interpretacija in zloraba – ko uporabimo visok zaščitni faktor, mislimo, da to pomeni, da lahko pozabimo na vse, kar vemo o varni izpostavljenosti soncu. Na žalost še tako dobra zaščitna krema ni povod za neodgovornost in še vedno veljajo ista pravila igre.
  4. Večja obremenjenost s kemikalijami – izdelki z visokim zaščitnim faktorjem vsebujejo večje koncentracije UV filtrov, ki so v večini primerov kemični in tako sporni ter potencialno zdravju škodljivi bolj kot samo sonce. Tako telo, ki posrka večji del kemikalij iz izdelkov, ki jih nanašamo na kožo, obremenjujemo z obilico toksičnih snovi.

zf2

Kakovostne netoksične in naravne izdelke za zaščito pred soncem z ravno pravšnjimi zaščitnimi faktorji poiščite v spletni trgovini Ekobutik.si:

  • Devita Solar zaščitni losijon za telo ZF30 – vrhunska zaščitna krema za telo z izključno mineralnimi UV filtri, ki ne pušča belih sledi z odlično oceno EWG tudi s stališča ravnovesja med UVA in UVB zaščito in obilico naravnih antioksidantov, ki kožo še dodatno ščitijo pred poškodbami.